Att vara gravid innebär många stora förändringar i livet. Det växer helt enkelt ett litet liv i kroppen och det enda du således har i tankarna är att det lilla livet ska ha det så bra som möjligt. Dock är det bra att veta att du faktiskt får äta det mesta. Det viktiga är att du får i dig tillräckligt med näring och energi från nyttiga källor.

Idag är det dock svårt att få i sig tillräckligt med vitaminer endast från kosten, därför rekommenderas gravida att äta någon form av kosttillskott utöver en varierad och näringsrik kost. Hitta det du har behov av på nätet som gravid.

Får man äta lax?

Frågan huruvida du får äta lax eller inte har med stor sannolikhet dykt upp en gång eller två. Svaret på det är faktiskt både ja och nej. Ja du får äta lax, för det mesta. Men du får däremot inte äta rökt och gravad fisk som varit i vakuumförpackning i mer än en vecka.

När det kommer till fisk får du äta de flesta fiskar enligt Livsmedelsverket. Det viktiga du bör ta hänsyn till är att inte äta fisk som kan innehålla höga halter miljögifter som exempelvis fisk från insjöar och mindre vattendrag. Fiskar från öppna hav och sjöar är däremot oftast säkra.