Fiske är ett intresse för många av oss, men hur blir man en duktig fiskare?

Inga genvägar

Först och främst: det finns det inga genvägar till att bli en bättre fiskare, du måste läsa på om din fisk för att veta vilken teknik du ska använda. Leif Engström tipsar dig om hur du blir en bättre fiskare. Efter det är det bara övning och experiment som ger dig erfarenheten. Fiskar du tillsammans med vänner som har fiskat förut kan ni utbyta erfarenheter om de är villiga att dela med sig av sina hemligheter.Fiske

Innan du börjar

Innan du börjar studera din fisk bör du utgå från vilken årstid det är, vilket vatten du tänker fiska i (hav eller sjö) och utifrån det kan du börja studera vilka fiskar som är aktiva i det området och deras beteende vid den tiden. Studera den fisk du ska fånga genom att läsa om vanorna i böcker eller via internet. Jagar han högt eller lågt, vilken tid på dygnet är han mest aktiv. När du vet vilken/vilka fiskar som är ditt mål vet du också lite om vilken teknik och vilket bete du ska använda. Det som är bra med att läsa på om din fisk, är att du då automatiskt också får veta vilken utrustning som är bäst att använda. Bättre utrustning ger mer fisk. Leta då rätt på en bra leverantör för fiskeutrustning, bland annat denna butiken, som erbjuder bra utrustning för både amatörer och proffs.

Fiska från land

Fiskar du från havskanten kan det vara bra att öva upp din kastteknik. Du behöver ett bra spö om du vill fånga mycket fisk. Det första du behöver tänka på är om staven känns bekväm för dig. Varje stång kommer att ha sin egen stil, du måste se till att den som du väljer själv matchar din stil och komfort. Tänk på att alltid vara tyst när du är ute och fiskar, vissa fiskar är väldigt ljudkänsliga och om du fiskar från båt ute på havet kan det vara väl värt att åka ut tidigt på morgonen klockan 3 eftersom det är extra lugnt ute på havet just då.